SAMARBEJDE MED LYNGMØLLEN I GRØNNESTRAND OG NATALIA DOLGOVA OM THORUP STRAND

Butikken 3D Kunst havde sidste år en masse produkter hjemme med lokale motiver fra Fjerritslev, så i år har det været et ønske for 3D Kunst at skabe et lokalt samarbejde mellem forretning, populære turistmål og kunstnere, nu når butikken selv er i stand til at trykke på tekstiler.

 

Det første initiativ, der er blevet taget, er i samarbejde med kunstneren Nathalia Dolgova fra Frøstrup. Nathalia har malet to smukke og finurlige motiver af Thorup Strand beregnet til design af T-shirts, hættetrøjer, krus m.m. I Dolgovas atelier i Frøstrup er der allerede flere trykte T-shirts med det lokale Thorup Strand motiv, som er trykt hos 3D Kunst i Fjerritslev, men det er muligt at komme ind i 3D Kunst og bestille en trøje med et af de unikke motiver. Noget af salget går til Nathalia Dolgova.

 

Lidt i samme dur, er der blevet lavet et samarbejde med Lyngmøllens venner, hvor kontaktperson Rita Rendow i samarbejde med 3D Kunst har været med til at udvikle et motiv af Lyngmøllen, der kan trykkes på både T-shirts og krus. For hver solgte genstand med Lyngmøllen går der 25 kroner til Lyngmøllens venner.

 

Lyngmøllen er beliggende ved Grønnestrand, som var det sted som kong Frederik VI i 1824 erklærede som den skønneste plet i hans kongerige. Lyngmøllen er Danmarks eneste lyngklædte mølle der er tilbage. Møllen hedder egentlig Grønnestrand Mølle, men den går under navnet Lyngmøllen blandt lokale. Møllen blev bygget i 1876 af Ritas oldefar Johan Kaspar Sørensen, der var efterkommer af den første generation beboende på Grønnestrandgården.

 

Møllen er primært bygget af drivtømmer, der er hentet om vinteren på slæde ved Bulbjerg. Vingerne på møllen er lavet af lærketræ, for at modstå områdets til tider barske vejr. Det specielle er, at møllen blev tækket med lyng, hvilket også er at finde i nærområdet. Møllen indeholdt som mange andre møller kælder, maleloft og hat, og dermed var møllen funktionsdygtig indtil 1930’erne. Møllen begyndte efterhånden at falme, men lokale beboere fik møllen overdraget til en selvejende institution, og den gennemgik en del restaureringer med Nationalmuseets velsignelse i 1989.

Møllen har sin egen hjemmeside www.lyngmoellen.dk, som opdateres af Lyngmøllens venner. Der bliver holdt lokale arrangementer i stor stil derude stadig, og informationerne derom står på hjemmesiden.

 

Har man lyst til at støtte Lyngmøllen, kan man købe f.eks. en T-shirt eller et krus i 3D Kunst, hvoraf 25 kr. går til Lyngmøllens venner.